Tall Ship Race feeling in een conferentiegebouw?

Posted on Posted in Blog

Daar stond ik weer, op Schiphol, klaar om te boarden voor mijn volgende tall ship avontuur. Bij de incheckbalie met mijn zwarte rolkoffertje in plaats van mijn knalgroene gigantische North Face duffel. Om over de inhoud maar te zwijgen… Galajurk en hakken in plaats van mijn zeilbroek en comfy dubarries. Waar gaat het heen?

Geen races, hoogstens een eenzaam schip langs de kade, lang douchen, en geen geschommel tijdens het eten – of emmers na het eten. Achter de schermen betrokken zijn met het grote georganiseer heeft naast bovengenoemde ook zijn voordelen… Als Dutch Youth Representitive mocht ik voor de tweede keer de STI Annual conference bijwonen, die dit jaar in A Coruna (Spanje) gehouden werd op 15 en 16 november. Het weer was, net als in Nederland, nat en koud. Keerzijde was wel dat ik met een heleboel oude (en nieuwe) zeilvrienden in hetzelfde schuitje zat.

Je vraagt je misschien af wat al deze zeilfanaten in Spanje doen als onze schepen er niet eens zijn. Sail Training International (STI) is denk ik bij ons het meest bekend voor het organiseren  van de jaarlijkse Tall Ship Races in samenwerking met vele havens en National Sail Training Organisations (NSTO’s). Ze doen veel meer dan dat, maar om dit verhaal niet eindeloos te maken, verwijs ik je graag door naar hun website.

Tijdens de conferentie komen (vertegenwoordigers van) havens, schepen, NSTO’s, trainees en andere geïnteresseerden/betrokkenen samen. Wat ze samen doen? Vergaderen, plannen, discussiëren en brainstormen over de toekomst van sail training en de bijbehorende evenementen. Er zijn workshops en presentaties (deze zijn online terug te vinden!) om kennis over sail training met elkaar te delen en daarnaast zijn er tussendoor veel koffie pauzes om elkaar te leren kennen en te netwerken. De jaarlijkse STI conferentie is een plek en het moment waar veel ideeën geboren én uitgewerkt worden.

Je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat er op zo’n conferentie vooral veel volwassenen rondlopen. Terwijl het eigenlijk uiteindelijk om ons gaat, de jongeren die deel nemen aan (of deelgenomen hebben, of van plan zijn deel te nemen aan) sail training. Precies om die reden is het STI Youth Council ontstaan. Elk land dat valt onder STI (a.k.a. elk land dat een NSTO heeft), stuurt twee vertegenwoordigers. Een volwassene en een jongere. En die laatste, dat ben ik voor Nederland. Dit ben ik, samen met mijn collega’s uit heel de wereld van het Youth Council na het Gala diner:

Foto 18-11-14 18 03 44
STI Youth Council

Met het Youth Council hebben we een klein zegje achter de schermen. Zo organiseren we verschillende projecten om jongeren te betrekken bij sail training in het algemeen, maar ook bij de organisatie van grotere evenementen. Een voorbeeld van zo’n project is de STI Youth Council Harbour Challenge. Mijn eerste project bij STI en gelukkig een succes: niet alleen mijn collega’s van het Youth Council zijn om, ook STI en verschillende komende TSR havens zijn om… Keep your eye out for the Harbour Challenge the coming races! In Nederland heeft SPANT de Harbour Challenge opgezet, in niet-Nederlandse havensteden zal de Challenge opgezet worden door de nationale alumni vereniging daar. Ook in het buitenland komen ze zeezeilende jongeren samen om bij te dragen op organisatorisch niveau, maar vooral om samen de winter door te komen. Van sommige landen kan SPANT wat leren, maar vooralsnog zijn er een heleboel landen (en Youth Representitives) die inspiratie halen uit SPANT! Super tof om te horen natuurlijk 🙂

 

Ondertussen weet ik wat de conferentie inhoud, hoe ik me voor kan bereiden en wat ik kan verwachten. Wat nog steeds een verassing blijft, is wie je tegen komt. In mijn vorige blog bleek al dat ik vrienden zou ontmoeten die ik al lang niet gezien had, maar natuurlijk bleef het daar niet bij. In 2012 kwam ik in A Coruna van boord van de Lord Nelson, met wie ik net de Cruise in Company had gevaren vanaf Porto (Portugal). Aan boord was een internationale uitwisseling georganiseerd door Windseeker. Met zo’n project maak je vrienden over heel Europa voor het leven, maar helaas zie je sommigen niet weer terug als ze niet blijven varen… Misschien kwam het door de locatie, maar ik heb relatief veel mensen van diezelfde uitwisseling terug gezien! Niet alleen Aoife, mijn Ierse collega in de Youth Council, of Rui Santos, die er elk jaar bij is in naam van Aporvela (Portugese NSTO), waren erbij. Ik kwam ook kapitein John (UK) en de mentors Montse (Spanje)  en Dan (UK) tegen… We hebben ons best gedaan met 6 op één foto terecht te komen, maar 4 is ons PR…

Foto 16-11-14 00 53 39
Rui Santos, Michelle Rutten (me), Aoife LOB & Dan Gunnel

 

De Eendracht was ook een verassing; tijdens de jaarlijkse vergadering van het Youth Council kwam zij opeens langszij! Je begrijpt dat Nederland goed vertegenwoordigd was tijdens die vergadering, al mijn YC collega’s stonden aan het raam 😉

Of, wat me tijdens de openingsreceptie (in een aquarium!!) ook even met de mond vol tanden deed staan, was Fosse… Ik heb deze zomer met kapitein Fosse gevaren op de Wylde Swan. Fosse was op het moment dat ik hem tegen kwam (naar mijn weten) met het schip onderweg naar Tenerife, dus hoe hij tegelijkertijd op de receptie kon zijn, was me een raadsel. Bleek het schip in Vigo (Spanje) in de haven te liggen, in afwachting van het weer. Natuurlijk kom je dan even hallo zeggen!

Wil je meer weten over, of meewerken met: STI, NSTO’s (in Nederland is dit de STAN), het Youth Council, de Harbour Challenge of SPANT?

Laat een berichtje achter of klik op een van de vele links die ik voor jullie heb achtergelaten in dit bericht.

Enjoy 🙂