Nieuwjaarsreceptie en digitale flessenpost

Posted on Posted in Blog

Nieuwjaarsreceptie en digitale flessenpost,

De eerste borrel van 2015 is al weer een feit. Al was het niet een SPANT borrel maar de jaarlijks terug kerende nieuwjaarsreceptie van Windseeker, SAS (School At Sea), STAN en SPANT . En ja, SPANT was zeer sterk vertegenwoordigd. Het was een gezellig samen komen van jong en iets minder jonge zeil fanaten (we zullen het hier een beetje vriendelijk houden). Naast de gebruikelijke speeches had ik toch ook wel een speech van onze eigen voorzitster verwacht, die durfde blijkbaar niet, of heeft ze last van planken koorts, bang? (toch een kleine tegenvaller van deze middag. Ik had een prachtige speech verwacht). Volgend jaar dan maar de eerste speech van SPANT???, ik zeg JA!!!.
Naast de speeches hebben we natuurlijk genoten van alle lekkere hapjes die er waren en de drankjes hebben ons zeker gesmaakt. Bijgepraat met de ander SPANT leden wat ze de afgelopen maanden hebben uitgespookt. De een is lekker gaan kamperen met -35 in Lapland (je moet dan toch wel een beetje gek zijn, laat mij maak lekker op een warm kantoor zitten), de ander is druk aan de studie en is een beetje gestrestst voor de tentamens van de komende week, de discussie gevoerd over het varen van plastic ten op zichtte van stalen bootjes. De voor keur gaat toch voor staal bij de meesten. De ander hou niet op over “haar” SAS-kindjes, ik wist niet dat ze op haar leeftijd al zo veel kinderen had. Genoeg gelachen in ieder geval. En natuurlijk zijn de plannen voor de komende zomer besproken, wie gaat waar varen, wie word mentor op welk schip.
En dan waren ook een aantal internationaal gasten aanwezig, nou ja, ze wonen in Nederland. Verstaan Nederlands maar willen het niet spreken, eigenwijze vrouwen toch altijd, gewoon Nederlands spreken als je in Nederland bent vind ik.

Helaas konden niet alle SPANT leden er bij zijn, een enkeling vaart ergens op een Tall Ship (erg goed excuus om er niet te zijn), de volgende zit Down Under bij de Kiwi’s in de zon (die had toch best even langs kunnen komen, is maar ruim 24 uur vliegen) en de andere heeft de zeilen tijdelijk ingeruild voor een schip met een grote motor en een paar gigantische kranen aan dek (misschien een optie om wat zeilen in die kranen te hangen en lekker te gaan zeilen?). En ook zonder de zeilen maakt dit SPANT lid van alles mee op zee, zoals blijkt uit de digitale flessen post die mij bereikte in Nederland.

“Ik zit op een viermaster (technisch gezien dan). Nee, het is niet de Sedov, Kruzenstern of de Santa Maria Manuela. Deze viermaster vaart (helaas) zonder zeilen. De voorste 2 masten worden gebruikt door de verlichting en niet sterk genoeg voor zeilen. Daar in tegen zijn de achterste 2 masten hoog genoeg en sterk genoeg voor een set zeilen. Met de hoogte van 40 meter moet dat toch lukken. Ook deze masten worden niet gebruikt voor zeilen maar voor het hijsen van zware lasten. Deze kranen zijn tot heel wat in staat. Met die kranen zou het hijsen van de zeilen wel erg simpel zijn.”
Is dit SPANT lid bang voor blaren op zijn handen??? Snel maar weer terug naar de rest van de inhoud van deze flessenpost.
“Zeilschepen zijn soms wat vertraagd door de invloed van de elementen en de wind richting. Zelfs wanneer er een beste motor in het schip ligt is het niet altijd Duidelijk wanneer ze weer in de haven is. Zo wordt het schip door de weersomstandig heden beperkt in de snelheid. Dit om het schip en lading te beschermen tegen schade. Of gewoon om dat de planningsafdeling van het kantoor nog niet klaar is met het boeken van lading voor het schip (lastig die mensen op kantoor).
Door al deze redenen kan je twee dagen voor vertrek gebeld worden dat je een paar dagen later opstapt, dat kan gerust een keer of vier in een week gebeuren. Een andere mogelijkheid is dat je mag wachten op een collega tot hij zijn contract heeft afgerond. Maar gelukkig zijn er ook de situaties dat je gebeld word en dat je de volgende ochtend op kan stappen of dat de kapitein het liefste heeft dat je per direct aan boord staat. Uiteindelijk kom je vanzelf ergens aan boord. Zo ben ik toch weer op zee gekomen waar ik nu heerlijk richting het zonnige zuiden vaar.

Nu maar hopen dat de planning voor de schepen bij de Tall Ships Races van komende zomer niet in de soep loopt en ik ook ergens een gaatje in de agenda kan vinden. Ik probeer er bij te zijn. Welk schip, misschien een met een Nederlandse vlag, of toch een keer over de grens kijken bij de Duitsers, Denen, Noren of Engelsen? Eerst de planning van kantoor maar afwachten .

Groeten vanaf de Rodezee onderweg naar de Golf van Aden,
Een van de SPANT-Heren”

En naast al deze leuke verhalen zie ik regelmatig op facebook prachtige foto’s voorbij komen van witte stranden, palm bomen en de zeilschepen die er genieten van het heerlijke zomerse weer. Voor mij nog een paar maanden in het kouden Nederland, dan mag ik weer . We kunnen bijna beginnen met aftellen tot de Tall Ships Races 2015. Zien we jou daar ook? Er zullen weer een aantal mooie exchange programma’s zijn met mentoren van SPANT en natuurlijk genoeg schepen om uit te kiezen. Word het dit jaar een schip onder de Nederlandse vlag of kijk je een keer over de grens naar een buitenlands schip (het SPANT lid dat de flessen post stuurde was nog aan het twijfelen)? Ik weet het al, maar dat lees je een andere keer wel.

Ps. Maak jij iets leuks mee en wil je het delen met SPANT in een prachtige blog. Stuur het op …. Uhhh, stuur het maar naar het bestuur (kan op de site via het “contact” formulier, die zorgen wel dat het bij de juiste persoon terecht komt. En dan lees je het vanzelf terug in een van de blogs (kleine aanpassingen en opmerkingen van de schrijver van deze blog zijn niet uitgesloten).

Zo en nu eerst een bakje koffie,
De SPANT-Heren