Het is groen en vaart, ra ra wat is het?

Posted on Posted in Blog

Het is de laatste weken wat rustig op het zeil gebied. Een aantal schepen is weer terug in Nederland na hun periode school schip te zijn geweest. De trainees weer naar hun normale school en het schip kan zich voorbereiden voor de zomer reizen, geen school meer aan boord maar wel lekker zeilen. Andere schepen zijn ergens midden op de oceaan en met gebrek aan internet blijven de status updates ook even uit, lekker rustig zo.

Maar toch gebeurt er altijd wat in deze mooie wereld van het zeilen. Is het een keer niet in Nederland dan kijken we even over de grens. Zo hebben onze lieftallige oosterburen, je weet wel, die Duitsers. Die groep die jaren lang met hun unieke groene Alexander von Humboldt. Het “spook” schip bestaande uit een groene romp en groene zeilen. De bijzondere, misschien wat aparte kleuren combinatie zorgde voor veel herkenning onder de schepen. In 2011 werd de “oude” Alex vervangen voor hun nieuwe schip. De Alexander von Humboldt 2. Bij de nieuwbouw hadden ze de groene zeilen ingeruild voor de traditionele witte zeilen, misschien worden ze ooit nog verstandig daar aan de andere kant van de grens. Iets minder opvallend maar nog steeds duidelijk herkenbaar op alle foto’s.

Nu de “die Alte Alex”, zoals ze het oude schip noemen, naar haar laatste rustplek is gevaren en nu dienst doet als hotel/restaurant schip was het ook de laatste keer dat de groene zeilen voorbij kwamen. Of toch niet???

Nou, nee, de oude Alex gaat echt niet meer varen. Maar die vrolijke oosterburen missen blijkbaar dat groen boven het dek en hoe los je dat op……… Best eenvoudig, haal de 24 witte zeilen van de Alex2 er af en hang er 24 groene voor in de plaats, job done.

 

Je zou nu dus kunnen zeggen dat het Duitse spook schip weer terug is en het verstand is er bij de Duitsers nog niet helemaal (maar ik moet zeggen dat de eerste foto’s er goed uitzien, de Alex is weer groen). De korte stop van de Alex half april in Harlingen was dus de laatste keer dat ze met haar witte zeilen in Nederland was.

We zullen haar de komende zomer kunnen aanschouwen tijdens de TSR-2015 en sail Amsterdam, hoe ziet het er uit na een paar jaar witte zeilen? In ieder geval is ze wel extreem herkenbaar deze zomer, je kan haar niet missen. En of we het mooi gaan vinden? Geen idee, we zullen het mee maken.

En welk schip gaat hierna voor een kleur verandering boven dek? De Nederlandse driekleur in de zeilen, oranje zeilen?

 

De SPANT-Heren