Varen op de wal

Posted on Posted in Blog

Na een lang, maar enorm tof seizoen op de Morgenster, ben ik al even op ‘vakantie’. Met mijn hoofd zit ik nog aan boord, omdat er ook op de wal ook gewoon doorgevaren wordt. Uitslapen, vrienden en familie zien en hoppa, snel weer onderweg om me weer met varen bezig te houden…

Onderweg naar Quebec (in Canada!) om precies te zijn, waar dit jaar in januari de Sail Training International (STI) conferentie plaatsvond. Hier mocht ik namens jullie aanwezig zijn als de Dutch Youth Representitive. Ondertussen bevind ik me al bijna drie jaar in deze functie. Samen met Youth Representitives uit alle hoeken van de wereld, hebben we op deze jaarlijkse conferentie een vergadering, om de jongeren een stem te geven in deze oude-lullen-wereld (no offence, but very true). Eerdere activiteiten worden geëvalueerd en plannen voor de toekomst worden gesmeed. Als Youth Council members vind je ons o.a. tijdens de Tall Ship Races, bijvoorbeeld in de organisatie Sail Onboard Stand, of mijn all-time-favoriet: the Harbour Challenge (dit jaar in Antwerpen en Lissabon)!

Naast alle inspirerende mensen, vergaderingen, toespraken en workshops, mocht ik dit jaar voor het eerst ook zelf spreken. Samen met met Youth collega’s van Duitsland en Amerika, spraken we over ‘Effective Youth Mentoring’ voor jongeren, schip eigenaren, kapiteins, organisaties en overig geïnteresseerden. Als oud mentor en als huidig crew member ben ik helemaal niet onervaren met (Engels) spreken voor een grote groep, maar meestal wordt er dan niet gefilmd…. Eind goed al goed, mocht je het leuk vinden, het resultaat is hier terug te zien onder de naam 2016 Effective Youth Mentoring.

Wanneer alle officiele aspecten van de conferentie voorbij zijn, is het tijd voor het hoogtepunt: het Gala Diner met aansluitend feestje. Met de Youth Council maken we hier ook jaarlijks een groepsfoto, meestal wat minder serieus dan het klinkt. Het geeft voor thuis een goed beeld wie er nu per land precies vertegenwoordigd wordt 😉

Eenmaal terug in Nederland was het al vrij snel weer tijd voor een borrel op de Gallant in Amsterdam. Voor mij een uitstekend moment om zeilvrienden en oud-trainees terug te zien en nieuwe mensen te leren kennen. Zo fijn het over het (Tall Ship) zeilen te hebben, zonder er al te veel over uit te hoeven leggen. Zelf word ik er soms een beetje moe van, steeds maar te moeten uitleggen wat ik voor mijn werk doe – jullie herkennen het vast wel… We waren met best een aantal in de woonkamer van de Gallant bij elkaar gekomen, er bleek niet veel meer nodig te zijn het gezellig te hebben 😉

Nog twee weken en de Morgenster komt weer terug in Nederland. Ik kijk er naar uit weer echt te varen (in plaats van er steeds over te praten) en jullie onderweg nog weer eens tegen te komen.