Hijsen en strijken

Posted on Posted in Blog

We zijn alweer 4 dagen onderweg en nu aangemeerd in Blyth. Zaterdag mochten we eerst onze spullen in de hut zetten, deze zijn nog behoorlijk ruim, zelfs met eigen wastafel!
Daarna werden we in wachten ingedeeld, onze is zeer divers met ouderen, jongeren, mannen en vrouwen. Zodra we op zee kwamen kregen alle wachten de verantwoordelijkheid om bepaalde zeilen te hijsen, een hele klus. Gelukkig kan er af en toe wat bemanning geleend worden van een andere wacht. Dit zorgt voor een leuke en actieve samenwerking.
Vervolgens hebben we een aantal uur gezeild, met steeds wisselende wachten verantwoordelijk. Onze wacht begon om 4.00, daarbij werden we gewekt met de mededeling dat we zo zouden gaan strijken, dan ben je direct wakker! Echter was de wind wel weggevallen maar stonden de topzeilen op en die konden we niet in het donker strijken. Dus eerst een prachtige zonsopgang gezien en daarna hard aan het werk om te strijken en op de motor verder te gaan zodat we uiteindelijk op tijd in Sunderland zijn.
Momenteel zijn we al iets noordelijker en hebben we ondertussen nog een keer de zeilen gehesen en gestreken, wat wederom samenwerking van de gehele bemanning vroeg. De wacht wordt ook steeds gezelliger en ik snap steeds meer van alle schoten, vallen en lazyjacks. Straks gaan we nog een mooie slag naar het oosten zeilen en dan morgen moeten we ons op tijd melden voor de opening van de tallshipraces. Ik ga er nog eens flink van genieten!

Klaar om te strijken, duurde 2 uur voordat alles opgedoekt en netjes was!