Opening Tall Ships’ Races 2018

Posted on Posted in Blog
Zo komen de loodsen aan boord bij het binnengaan van een haven.

Dinsdag na de lunch zijn we de haven van Blyth uitgevaren, eenmaal op zee werden de voorbereidingen voor het hijsen getroffen en zodra het kon de kop in de wind gedraaid om de zeilen te hijsen. Onze prachtige 24 uur zeilen kon beginnen! De wind was beter dan de eerste dagen dus we kwamen weer vooruit, zelfs zonder topzeilen. Weer op zee zijn betekende ook dat het schema van de wachten weer strak gevolgd werd en we om 4.00 ’s ochtend mochten opstaan. Helaas geen mooie zonsopgang, maar wel veel geleerd over het schip door in alle mogelijke ruimtes te checken op brand en lekkage.

 

Naast de middelste van de drie boten meerden wij aan. Foto gemaakt door Nanning van der Hoop.

Woensdagochtend kwamen we aan in Sunderland, na knap manoeuvreerwerk werd de boot achteruit geparkeerd naast de Sorlandet en voor de Mir. Vanaf dat moment begonnen de activiteiten rondom de races, met allereerst een wandeling langs het strand. De volgende ochtend was het open schip, toen konden bezoekers het dek van de Eendracht op en wij konden een kijkje nemen bij andere schepen. De Mir is een megaschip met zo’n 300 manschappen, terwijl de Lord Nelson geheel rolstoel vriendelijk is gemaakt en de Christiania al in 1895 gebouwd is. ’s Middags was het tijd voor de openingsparade, waar we de ultieme Hollanders hebben uitgehangen. Alle oranje attributen werden aangetrokken en er werd om het hardst gezongen en getoeterd zodat we overal opvielen. Als afsluitend spektakel was er de crew party. Een feest met alle crews van alle boten (zo’n 2000 man) met drie gratis drankjes (drankje = pint) en meerdere feestzalen.

Onderweg naar de openingsparade. Foto gemaakt door Nanning van der Hoop.

Helaas was het toen alweer vrijdagochtend en dus tijd om alles schoon te maken en in te pakken. Tevens ook tijd om iedereen gedag te zeggen en contactgegevens uit te wisselen. Gelukkig is er altijd de mogelijkheid om nog een keer mee te gaan, dus wie weet doe ik dat wel!